Răspuns :
Răspuns: Inca din Evul Mediu , instituțiile au fost domnia, voievodatatul , biserica..
Explicație: Instituția Transilvaniei a fost voievodatul deoarece s a format ca stat vasal Ungariei in secolele XI-XIII iar voievodul era supus direct regelui Ungariei. Din 1366 Ludovic I D’Anjou condiționează titlul de rege cu trecerea acestora la catolicism iar in 1541 Transilvania intra sub stăpânirea imperiului Otoman iar conducătorul va primi titlul de Principe. Aici poți vorbi despre Iancu de Hunedoara ( voievod al Transilvaniei)
Instituția Moldovei și Țării Românești a fost domnia deoarece s a format ca state independente la jumătatea secolului al XIV lea . Conducătorul purta titlul de domnitor , comandant suprem al armatei care reprezenta statul in relațiile cu alte state. Domnitor din latinescul ‘ domminus ‘ = “ stăpânul tuturor’ . In caz de vacanța de tron , biserica ținea locul domnitorului . Biserica era a doua instituție ca importantă. Mitropolitul ungea pe tron noul domnitor (care era ales in linie ereditara electiva) iar domnitorul la rândul sau alegea noul mitropolit. Aici poți vorbi de orice domnitor : Stefan cel Mare(1457-1504), Mihai Viteazul(1593-1601). La jumătatea secolului al VI le-a in Moldova și Țara Românească dispare domnia ereditară electiva , domnul cumpărându-și tronul cu bani. După domnia lui Dimitrie Cantemir in Moldova ( 1710-1711 ) și Constantin Brâncoveanu in Țara Românească a fost instaurat regimul fanariot.
Sper ca te am ajutat! Bafta!
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!