Răspuns :
[tex]f(x) = x^3+x+1\\ \\ f^{-1}\Big(f(x)\Big) = x \,\Bigg|'\\ \\ \Big[f^{-1}\Big(f(x)\Big)\Big]' = x'\\ \\\text{Folosind regula lantului:}\\ \\(f^{-1})'\Big(f(x)\Big)\cdot f'(x) = 1\\ \\ \text{Fac }x = 1:\\ \\\Rightarrow(f^{-1})'(3)\cdot f'(1)= 1\\ \\\Rightarrow (f^{-1})'(3)\cdot 4 = 1\\ \\ \Rightarrow \boxed{4\cdot (f^{-1})'(3) = 1}[/tex]
f(x)=x³+x+1 ;Dmax=R
f continua si derivabila pe Dmax(functie polinomiala)
f'(x)=3x²+1
f'(x)=0=>3x²+1=0
Δ=0-12=-12<0=>f'(x)>0,∀x∈Dmax=>f strict crescatoare pe Dmax si f continua pe Dmax=>f injectiva (1)
[tex]\lim_{x \to \pm \infty} f(x)=\pm \infty[/tex]
Imf=(-∞;+∞)=Dmax si f continua pe Dmax=>f surjectiva (2)
Din (1) si (2)=>f bijectiva=>∃f⁻¹:R->R si f derivabila pe Dmax=>f⁻¹ derivabila pe R
f(x₀)=3<=>x₀³+x₀+1=3<=>x₀³+x₀=2
Obs ca x₀=1 (solutie unica din bijectivitate)
f derivabil in 1 si f bijectiva si continua=>f⁻¹ derivabila in 3
(f⁻¹)'(3)=1/(f'(1))=1/(3+1)=1/4 |*4=>4(f⁻¹)'(3)=1
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!