👤

Va rog ajutati-ma dau multe puncte + Coroana

Scrieti rezumatul unei carti (cartea sa contina 200-600 de pagini denumirea cartii si autorul)

Dau coroana si maxim de puncte


Răspuns :

Răspuns:

Capitolul I

Sărăcuţii mamei

Mara este, arată naratorul, o văduvă cu doi copii mici, din Radna, lângă Lipova; fostul ei soţ, Bârzovanu, „era, când a fost, mai mult cârpaci decât cizmar şi şedea mai bucuros în bort [cârciumă] decât acasă; tot le‑au mai rămas însă copiilor vreo două sute de pruni pe lunca Murăşului, viuţa din dealul despre Păuliş şi casa pe care mama lor o căpătase de zestre.”. Pentru a‑şi întreţine familia, femeia se îndeletniceşte cu micul comerţ, în special de legume şi fructe; în esenţă „vinde ce poate şi cumpără ce găseşte; duce de la Radna ceea ce nu găseşte la Lipova ori la Arad, şi aduce de la Arad ceea ce nu găseşte la Radna ori la Lipova.”. În spatele mărfurilor ei, în târg, lumea o vede „mare, spătoasă, greoaie şi cu obrajii bătuţi de soare, de ploi şi de vânt”, având grijă totodată de cei doi copii, Persida şi Trică, ce se joacă printre picioarele oamenilor. Are grijă să pună zilnic bani de‑o parte, în fiecare din cei trei ciorapi de la capul patului, unul pentru fată, unul pentru băiat şi unul pentru bătrâneţile ei şi înmormântare, iar dacă suma economisită e mai mare decât de obicei, plânge lângă bani.

Capitolul II

Maica Aegidi

După arendarea podului, la insistenţele Marei (lumea nu prea trece podul, spune ea, şi câştigul e mic), maica econoamă acceptă o plată de doar patru florini pe lună, urmând a pune ea încă unul, asta până în iarnă, când oamenii trec mai mult pe gheaţă şi călugăriţa plăteşte ea toţi cei cinci florini.

În primăvară se petrece însă un incident care va scoate în evidenţă trăsături de caracter definitorii ale băiatului şi fetei. Trică este bătut la şcoală de un coleg mai mare – pe când învăţătorul era plecat la pescuit –, pe nedrept, consideră el, deoarece băiatul cu pricina, Costi Balcovici, profitase de faptul că era însărcinat cu disciplina în clasă pentru a‑i face lui Trică observaţii nemeritate, spre a se răzbuna pentru bătăile anterioare pe care le încasase de la acesta, în asociere cu sora lui. După aceea Trică o va chema în ajutor, de la mănăstire, pe sora lui dar cum nu puteau trece pe pod, unde se găsea Mara, din Lipova înapoi la Radna, amândoi încearcă traversarea Mureşului într‑o barcă şi deoarece apa este învolburată, luntrea scapă de sub controlul copiilor, până când bărbaţi cu alte bărci reuşesc să îi salveze. Ieşind din luntre, Persida va merge „îndrăzneaţă şi cu capul ridicat printre cei adunaţi pe ţărmure”, către maica Aegidia, spre a se justifica: Costi Balcovici „n‑are să bată pe fratele meu pentru că e mai mic şi n‑are pe nimeni să‑l ajute.”.

Capitolul III

Furtuna cea mare

Drept urmare a faptelor sale, Trică este dat afară din şcoală iar Mara hotărăşte să‑l dea ucenic la un cojocar din Lipova, Bocioacă (renunţând la învăţătură pentru că există destui oameni „cu multă ştiinţă de carte care trăiesc ca vai de capul lor, luptându‑se cu nevoile vieţii şi nebăgaţi în seamă, ba poate chiar despreţuiţi de alţii, care nu ştiu carte, dar au bani.”), însă, ştiind cele petrecute cu copilul, acesta nu‑l acceptă. Mara găseşte şi acum o soluţie, îl va da drept ucenic la un cojocar din Arad, sârbul Steva Claici.

Explicație:

Mara de Ioan Slavici