Răspuns :
Salut!
1.
- valurile - talazurile
- făgăduiță - promisiune
*** sinonimele găsite trebuie să fie aceași parte de vorbire, să aibă același număr și să fie articulate sau nearticulate, precum este cuvântul de referință.
Disociați:
- valurile (plural/ articulat cu articolul hotărât "-le") - talazurile (plural/ articulat cu articolul hotărât "-le") - corect
- valurile (plural/ articulat cu articolul hotărât "-le") - talazuri (plural/ nearticulat) - incorect
- valurile (plural/ articulat cu articolul hotărât "-le") - talaz (singular/ nearticulat) - incorect
2. Virgula, semn de punctuație, marchează în scris o pauza în vorbire și delimitează o interjecție afectivă de restul enunțului.
3.
- animal - împrumut lexical;
- înșelăciunea - cuvânt format prin derivare cu sufixul "-ăciune" de la cuvântul de bază "(a) înșela";
*** analizăm mereu cuvântul la forma din dicționar: singular, masculin/neutru, nearticulat, deci, "înșelăciune" (nearticulat), nu înșelăciunea (articulat cu articolul hotărât"-a");
4.
- e [ie] - 1 litera, 2 sunete, deoarece în pronunțare apare diftongul "ie".
- chiar [k' a r ]- 5 litere, 3 sunete (chi e un singur sunet deoarece "a" este vocala din silabă).
*** grupurile de litere transcriu un sunet atunci când în silaba lor există o vocală diferită de "e" sau "i": geam [g a m], 4 litere, 3 sunete.
grupurile de litere transcriu un sunet atunci când în silaba lor există o vocală diferită de "e" sau "i": geam [g a m], 4 litere, 3 sunete.grupurile de litere transcriu două sunete atunci când în silaba lor nu există o altă vocală: gem [g e m], 3 litere, 3 sunete.
Sfat!
Despărțiți mereu cuvântul în silabe!
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Evaluare Națională: Lb. Română . Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!