Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
ai ∡AOB=1/3×∡BOC=1/2×∡COD=1/6×∡DOE
asta inseamna
∡AOB=∡BOC/3=∡COD/2=∡DOE/6
mai este in ipoteza ∡AOE unghi alungit. =>∡AOE=180°
dar ∡AOE=∡AOB+∡BOC+∡COD+∡DOE
ne uitam atent in relatia ∡AOB=∡BOC/3=∡COD/2=∡DOE/6 si o vom egala cu o constanta k
deci ∡AOB=∡BOC/3=∡COD/2=∡DOE/6=k
asta inseamna ca ∡AOB=K
∡BOC/3=K=>∡BOC=3K
∡COD/2=K=>∡COD=2K
∡DOE/6=K=> ∡DOE=6k
acum avem ∡AOE=∡AOB+∡BOC+∡COD+∡DOE
∡AOE=k+3k+3k+6k
∡AOE=12K
180°=12K=>K=180°:12=> K=15
daca k=15° si ∡AOB=K=>∡AOB=15°
K=15° SI ∡BOC=3K=> ∡BOC=3×15°=> ∡BOC=45°
K=15° SI ∡COD=2K=>∡COD=2×15°=> ∡COD=30°
K=15 SI ∡DOE=6K=> ∡DOE=6×15°=> ∡DOE=90°
∡AOB+∡BOC+∡COD=∡AOD
15°+45°+30°=∡AOD
90°=∡AOD=> AO⊥OD
daca ∡DOE=90°=> DO⊥OE
ca idee cam asa arata figura
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!